UMA- tableware that boosts taste
2025
UMA to projekt wspierający osoby z zaburzeniami smaku – szczególnie seniorów, osoby z obniżonym apetytem lub tych, którzy utracili zmysł smaku, np. po COVID-19. Zestaw naczyń został zaprojektowany tak, by wzmacniać percepcję smakową poprzez bodźce wizualne i dotykowe. UMA opiera się na badaniach Charlesa Spence’a z dziedziny gastrofizyki, według których nasz mózg tworzy oczekiwania smakowe jeszcze przed spożyciem. Poprzez odpowiedni kolor, fakturę i formę można więc wpływać na odbiór smaku, ograniczając jednocześnie sól, cukier i sztuczne dodatki.
Zestaw składa się z dwóch porcelanowych naczyń. Talerzyk deserowy inspirowany jest kremem, toffi. W procesie produkcji zmieszano dwa kolory w formie, podobnie jak przy tworzeniu cukierków, uzyskując unikalny wzór zamknięty w błyszczącej spiralnej formie. Miska do potraw słonych ma szorstką, suchą fakturę na zewnątrz oraz szkliwione wnętrze przypominające skrystalizowaną sól. Zachęca do trzymania jej w dłoniach i odczuwania ziemistej struktury.



